Fill in the Blanks-1 for SSC CGL Tier-2

It is important to work with as many mock tests as possible. Even if you go wrong on any question, never get disheartened. Go back, check and see where you went right and where you went wrong.. Working with mock tests and understanding them is the secret of success. You must know grammar basics well. Don’t read dictionaries from A to Z. We suggest you to write down the words given in the past exams and simply grab those words. Please try working with the Fill in the Blanks mock test given below.

Fill in the Blanks-1 for SSC CGL Tier-2

Fill in the Blanks-1 for SSC CGL Tier-2

Directions: (1 – 15) – Complete the following sentences by choosing the correct alternatives of the given five. 

1): The situation was getting out of control, so the police had to use ———— measures.

(1) urgent

(2) quick

(3) drastic

(4) efficient

(5) new

           Answer: (3) (Out of Control is the clue to use the word ‘Drastic’)‘Drastic’ means severe.

2): During extreme old age, when a man behaves like an insane is called ———-.

(1) Imbecility

(2) Senility

(3) brawny

(4) Superannuation

(5) ageing

Answer: (1)   Imbecility means an instance or point of weakness; feebleness, incapability.

3): A person who insists on something is —————-.

(1) Disciplinarian

(2) Instantaneous

(3) Stickler

(4) stubborn

(5) Boaster

Answer: (3)Stickler means Perfectionist, Martinet

4):  To issue a thunderous verbal attack is —————.

(1) Animate

(2) Invigorate

(3) Fulminate

(4) Verbose

(5) Languish

 Answer: (3)     Fulminate means to express forceful criticism of somebody or something

 5): The word that has a double meaning ———-.

(1) fixed

(2) certain

(3) lucid

(4) Ambiguous

(5) assured

Answer: (4)  Ambiguous means vague, unclear, confusing 

 6): Mutilate

(1) Praise

(2) accolade

(3) Military attack

(4) damage

(5) discuss

Answer: (3) Mutilate means injure, disfigure, damage

7): Something which is short lived.

(1) Ephemeral

(2) Epicurus

(3) temporary

(4) Diadem

(5) Interim

Answer: (1)     Ephemeral means momentary, brief, transient, temporary

8): The new salesman talks a lot, often about stuff that only he thinks is interesting. No one likes a _______man like him.

(1) Tacit

(2) extrovert

(3) Garrulous

(4) Loquacious

(5) Verbose

Answer: (4)   Loquacious means wordy, talkative, garrulous

9): The bride was the ———– of all eyes as she entered the wedding hall. 

(1)  happiness

(2) charm

(3) attraction

(4) cynosure

(5) censure

Answer: (4)     Cynosure means the center of admiration, attention, or attraction
10): The ———— woman swiftly pilfered some cosmetics from the large department store.

(1) light-eyed

(2) light-hearted

(3) light-fingered

(4) light-weight

(5) light – morale

Answer: (3) Light-fingered – means crooked, cunning, dishonest, fraudulent, furtive, kleptomaniac

 11): A Government run by the nobles is called ———. 

(1) Democracy

(2) Autocracy

(3) Monarchy

(4) Aristocracy

(5) Plutocracy

 Answer: (4) Aristocracy means nobility, upper classes, lords and ladies, upper crust

 12): Someone who is willing to take risks or to do something shocking ——–

(1) Audacious

(2) Risk – taker

(3) Patron

(4) Client

(5) Bodacious

Answer: (5) Bodacious means assured, aweless, bold, brassy, chesty, cocky, confident,  courageous, crack, daring, dashing, dauntless, doughty, flip, fresh, gallant, , indomitable, intrepid, lionhearted

  13): To use special chemicals, smoke or gas to destroy the harmful insects or bacteria in a place is —-

(1) Decontaminate

(2) Fumigate

(3) insecticide

(4) Disinfect

(5) Sterilize

Answer: (2)    Fumigate means sterilize, disinfect, decontaminate

14): It’s a state in which a person worries about one’s health and believes that he/she is sick all the time…..

(1) Hypoallergenic

(2) Hyper-hygienic

(3) Hypocrisy

(4) deceased

(5) Hypochondria

  Answer: (5)   Hypochondria means an excessive, usually long-term preoccupation with health and bodily sensations, accompanied by a deluded conviction of having a serious disease without objective evidence.

15): The Central government has —– on two major grassroots-level environmental initiatives in Kerala that have made remarkable progress in recent years, leaving them to an —– future.

(1) proposed- certain

(2) pulled the plug – uncertain

(3) added – ensure

(4) nodded – benefit of

(5) provided – uncertain

  Answer: (2)   Pull the plug means – back off, back out, cut loose, cut out, detach, disassociate, disconnect, disentangle, disjoin, dissociate, disunite, divide, drop out, withdraw

16): Google observed that, it is great to see how women are —— the internet in greater numbers and increasing their time spent, even —– the time spent by men.

(1) interested – matrimonial

(2) enthusiastic – over-powering

(3) interested – browsing

(4) taking to – outpacing

(5) updating – leisure

Answer: (4)    Outpacing means break away from the pack, outdo, outpace, outrun, outstrip, pass, put in proportion, separate oneself

17): Many Democrats in America say that ——— policies against Indian firms that have invested over $19 billion in U.S. will ————- the many jobs generated by them.

(1) economic – increase

(2) fiscal – contain

(3) electoral – enhance

(4) discriminatory – reduce

(5) public – neutralize

Answer: (4)   Discriminatory  means biased, prejudiced, unfair, inequitable

18): Despite —- an unofficial match, Rohit’s innings against the West Indies during the recent game —– life into the Indian innings.

(1) playing – proved

(2) of – spoiled

(3) working – gave

(4) rocking – added

(5) being – breathed

Answer: (5)   

19): State governments have given their in-principle —- to a proposed national goods and service tax (GST), raising hopes that the —– tax reform could be included in the monetary policy.

(1) agreement – income

(2) approval – ambitious

(3)  disagreement – general

(4) consent – expected

(5) access – anticipated

 Answer: (2)   

20): Leonardo DiCaprio, the Oscar awardee, stated that – The World Economic Forum is committed to ——- the state of the world by engaging business, political, academic, and other leaders of society to ——- global, regional, and industry agendas.

(1) improving – shape

(2) improvise – shaping

(3) controlling – organize

(4) purifying – help improve

(5) portraying – foster

Answer: (1) 

See also, Correction of Sentences Part-1

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *